Hur mycket pengar bör man ha kvar efter räkningar?

Om du verkligen vill förbättra din ekonomiska situation är en av de första sakerna att titta på hur mycket pengar du har kvar efter räkningar. Det kanske inte verkar så på ytan, men den här siffran kan berätta mycket om vart alla dina pengar tar vägen och om det finns något som kan göras för att förbättra din ekonomiska situation.

Låt oss säga att varje månad kommer med en massa olika utgifter: hyra/underhållsavgift, bilavgift(er), dagisräkning, matvaror, gas och el och vatten och avlopp och sophämtning…

Listan kan göras lång.

Just gas och el kan variera ganska mycket från hushåll till hushåll, eftersom de beroende på var du bor eller hur mycket el du faktiskt använder (hur många ni är i familjen, till exempel). Om de varierar så mycket från hushåll till hushåll, hur kan man då utveckla en bra tumregel för att räkna ut hur mycket pengar som ska finnas kvar efter räkningar?

Sanningen är att det inte finns ett svar som passar alla situationer. Det är många som nämner sin situation här där de lever med mindre än 3000 kronor kvar efter alla räkningar är betalda, som då ska 3 000 kronor täcka mat, medicin och transport. Har man barn på det är det en knivig situation.

Grannarna kan samtidigt ha 20 000-30 000 kronor kvar efter räkningarna är betalda, om inte mer.

Vad är 60/20/20-regeln?

60/20/20-regeln är ett bra mål att sträva efter eftersom den garanterar att du kan betala dina räkningar, ha lite kul och bygga upp ett sparande samtidigt.

Den går ut på att du skall lägga 60% av din inkomst på levnadskostnader (hem, mat, barn, etc.), 20% på nöjen (semester, aktiviteter, restaurangbesök, bio, etc.) och 20% på sparande (buffertsparande, fondsparande, barnspar, etc).

Det finns ännu fler goda nyheter! När du väl har uppnått denna nivå av ekonomisk trygghet finns det många små ändringar du kan göra som kommer att öka dina kontanter avsevärt.

Vilka små steg kan du ta för att förbättra din ekonomiska situation?

Den som vill spara pengar kan börja med att kolla på kostnaden för eventuella försäkringar. Försäkringar är viktiga, men det finns många olika försäkringar som du kan säga upp för att spara pengar.

För det andra bör du, om du har ett billån, vara uppmärksam på räntan och jämföra den med andra bankers räntor. Om det är flera hundra kronor skillnad på din månadsbetalning kan detta göra upp ganska mycket pengar över tid.

För det tredje, olika energileverantörer har betydligt lägre priser än andra, så det kan vara värt att byta. Se till att du har den bästa prisplanen för ditt hushåll samtidigt som du lär dig mer om hur ditt hushåll använder energi och får goda vanor som minskar förbrukningen.

Lycka till!

Lämna en kommentar