Aktiebolag, handelsbolag eller enskild firma – Vilken form passar dig?

I Sverige finns det flera bolagsformer att välja mellan. Det är en ynnest för den som ska starta företag att ha en så stor valfrihet. Men det kan också vara svårt att välja. Vad är egentligen skillnaden mellan en enskild firma, ett handelsbolag eller aktiebolag? I den här texten reder vi ut skillnaderna och ger dig tips på hur du kan tänka när du ska starta bolag.

I Sverige finns ibland uppfattningen att det är krångligt att starta företag. Det stämmer inte längre. Det är relativt enkelt att starta bolag. Det svåra är att hitta en bra affärsidé. Men om du har en bra affärsidé är det lätt att starta bolag.

Aktiebolag – den tryggaste bolagsformen

Aktiebolag är det tryggaste alternativet för dig som vill starta företag. Ett aktiebolag är en egen juridisk person. Det innebär att bolagets ekonomi är åtskild från din privata ekonomi. Om bolaget går i konkurs går du inte i personlig konkurs. Numera behöver du bara 25 000 kronor i aktiekapital för att starta ett aktiebolag. Dessa pengar kan du sedan använda för att köpa in produkter till företaget.

Handelsbolag – ett bra alternativ om du har en affärskompanjon

Det är enkelt och smidigt att starta ett handelsbolag. Det är särskilt fördelaktigt med handelsbolag om ni är två personer som ska starta bolaget. Då kan ni enkelt reglera era rättigheter och skyldigheter i ett bolagsavtal. Nackdelen med ett handelsbolag är att bolagsmännen har ett personligt betalningsansvar för bolagets skulder.

Enskild firma – ett bra alternativ för dig som ska starta en mindre firma

Enskild firma är ett bolag som lämpar sig bra för dig som ska starta en egen firma. Det är enkelt att registrera en enskild firma. Allt du tar ut från bolaget beskattas som lön och allt du investerar i bolaget kan du senare ta ut skattefritt som utlägg. Om du har en större omsättning så är det inte lämpligt med en enskild firma, då du går miste om de skattemässiga fördelar som finns för aktiebolag.

Lämna en kommentar